Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysta rolada biszkoptowa"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, kolejno domieszaj do niej żółtka. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami delikatnie domieszaj do masy jajecznej.
Ciasto rozsmaruj na blasze (32x39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz 10 minut. Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę. Usuń pergamin. Ciasto zwiń razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, by spęczniała, a następnie rozpuść, podgrzewając. Odłóż pół batonika do dekoracji, pozostałe drobno posiekaj. Stop mleczną czekoladę. Ubij 20 dag śmietany.
Twaróg utrzyj z resztą cukru. Wymieszaj ze stopioną czekoladą, żelatyną, bitą śmietaną i posiekanymi batonikami. Biszkopt rozwiń. Krem rozsmaruj na cieście. Ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny.
Odłożony batonik drobno posiekaj. Gorzką czekoladę stop. z resztą śmietany. Oblej nią ciasto. Posyp posiekanym batonikiem oraz wiórkami kokosowymi. Schładzaj jeszcze godzinę.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ok. 3 godzin. 1 porcja 350 kcalŹródło: Tina