Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysta rolada z nutellą i dżemem porzeczkowym"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 112
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 112
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Zmiksuj z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz wsypywanym po łyżce cukrem i mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 160oC. Odłóż 4 łyżki ciasta i wymieszaj je z kawą. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij wzorki, np. spirale.
Piecz 2 minuty, wyjmij wystudź. Wylej białe ciasto – wzorki się nie rozmyją!
Ciasto piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Jeszcze ciepłe przełóż na ściereczkę, wzorkami do dołu. Zdejmij pergamin i zwiń ciasto razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.
Krem: żelatynę rozpuść we wrzątku. Ubij kremówkę, zmiksuj ją z nutellą i dżemem. Połącz z żelatyną. Rozwiń roladę, usuń ściereczkę i rozsmaruj krem. Ponownie zwiń i schłodź.Źródło: Naj