Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne, wilgotne "conieco" do kawy lub herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 477
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242588
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 477
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242588
Składniki
Miękkie masło utrzeć na puch. Jaja całe ubić na piankę z cukrem. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki. Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy. UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier. Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.