Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne, wilgotne "conieco" do kawy lub herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12283
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1515
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 118
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12283
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1515
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 118
Składniki
Miękkie masło utrzeć na puch. Jaja całe ubić na piankę z cukrem. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki. Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy. UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier. Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.