Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszyste ciasto piaskowe z jabłkami"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 97
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 83
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 97
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 83
Składniki
Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej masy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dolej mleko oraz rum.
Całość dobrze utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Dołóż jabłka. Blachę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 50 minut.
Gotowe ciasto studź przez 10–15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina