Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciacho jest świetne, nie tylko puszyste, ale również wilgotne i delikatne. Czemu zawdzięcza swój sekret? Oczywiście 8 jajkom na 2 szklanki mąki i dodatkowi oleju :). Kokosowa kruszonka dopełnia aromatów, kto się skusi? :)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 116
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 116
Składniki
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku. Teraz pora na kruszonkę. Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i cukier z wanilią, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat, smacznego !