Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do kubeczka z ciepłym mlekiem dodałam drożdże, połowę odmierzonego wcześniej cukru, dwie łyżki mąki z odmierzonej i wymieszałam rozbijając tym samym grudki z mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto. Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki. Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika. Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta.