Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim :)
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 53
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 350
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 114
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 53
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 350
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do kubeczka z ciepłym mlekiem dodałam drożdże, połowę odmierzonego wcześniej cukru, dwie łyżki mąki z odmierzonej i wymieszałam rozbijając tym samym grudki z mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto. Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki. Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika. Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta.