Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam Was dziś zaprosić na pyszne bułeczki drożdżowe w kształcie serce z nutellą i orzeszkami ziemnymi. Są pyszne, puszyste, słodkie i bardzo pięknie się prezentują. Możecie je zrobić dla kogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i Zapraszam
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6065
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 319
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6065
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 319
Składniki
Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut. 2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki, i dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jak się klei podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy i zostawiamy w przykrytej misce na około 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule.
JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek. Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy.
Składamy na pół
nacinamy
nacięte części wywijamy i serce gotowe.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.