Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu nie ma, aż takiej tradycji pieczenia tego typu wypieków. Pora to jednak zmienić. Pyszne bułeczki z konfiturą to doskonałe połączenie puszystego ciasta drożdżowego i domowej konfitury.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 719
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 719
Składniki
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże wraz z dwoma łyżkami ciepłego mleka i mąki pszennej mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 sztuk. Do każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce nadzienia. Zawijamy w koło. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Dekorujemy nim bułeczki.