Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypowej panierce. To właściwie mięso otulone... plackiem ziemniaczanym. Sycące sznycle nie potrzebują żadnych dodatków oprócz surówki warzywnej, ale jeśli chcesz zjeść naprawdę solidny obiad, obierz kilka ziemniaków więcej i zacznij je gotować, nim przystąpisz do smażenia kotletów, co zajmuje dosłownie dziesięć minut.
Smaczne danie :)
Odsłon: 594
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26161
Smaczne danie :)
Odsłon: 594
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26161
Składniki
Przekrój filety z kurczaka wzdłuż na pół. Jeśli chcesz bardziej cieszyć się smakiem niezwykłej panierki, każdy z kawałków podziel jeszcze na pół.
Delikatnie rozbij 8 kawałków mięsa przez folię spożywczą – dzięki temu mięso nie będzie pryskać i zachowa zwartą strukturę.
Oprósz każdy kawałek kurczaka solą i pieprzem.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach – tak, jak na placki ziemniaczane.
Przełóż ziemniaki do miski. Połącz z jajkiem, musztardą, mlekiem i mąką. Wymieszaj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Po kolei zanurzaj w panierce kawałki filetu z kurczaka. Następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju (na palniku o średniej mocy) na złocisty kolor – około 1-2 minuty po każdej ze stron.