Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne ciasto gruszkowe"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 30
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 106
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 94
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 30
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 106
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 94
Składniki
Przesiej mąkę do misy, dodaj masło pokrojone w kostkę i połącz. Następnie wsyp cukier i szczyptę soli, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
Gruszki obierz, ostrożnie wyjmij środki i pokrój je w plastry o grubości pół centymetra. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm. Lekko wciśnij je w formę i przyciśnij krawędzie. Resztę ciasta odkrój. Dno ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
Podpieczone wyjmij z piekarnika i lekko schłódź. Na dnie rozsmaruj marmoladę żurawinową i zaczynając od krawędzi poukładaj wokół gruszki tak, aby częściowo zachodziły na siebie. Pokryj nimi całe dno. Posyp owoce cukrem waniliowym i cynamonem.
Na środku każdego plasterka nałóż kopczyk marmolady. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Pokrój na porcje. Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 330 kcalŹródło: Na żywo