Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1200
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1200
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
Śliwki umyj pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w ćwiartki.
Do naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier oraz sól. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj po jajku i po łyżce suchych składników.
Formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem.
<strong>: 60 minut Porcja: 250 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie