Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 208
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 389
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 261
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 658
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 69
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 208
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 389
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 261
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 658
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 69
Składniki
roztopić margarynę
wszystkie składniki(łącznie z dżemem) dać do miski i dokładnie wymiksować
piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni około godziny. W czasie pieczenia dobrze jest sprawdzić wykałaczką lub jakimś patyczkiem piernik gdyż często wygląda na upieczony a w środku jest surowe ciasto.
opcjonalnie można przekroić piernik i posmarować dżemem bądź marmoladą. Ja do ciasta użyłam dżemu śliwkowego własnej roboty a posmarowałam go marmoladą truskawkową.
piernik piekę zawsze w wąskiej brytfance o wymiarach (na oko :) ) 8 na 27 cm