Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy wigilijne to idealne danie na świąteczny deser czy podwieczorek, choć z powodzeniem możesz także przygotować je na co dzień. Zachwycą wszystkich swoją pulchnością, miękkością i wyjątkowym aromatem. Z powodzeniem dodaj do nich ulubione składniki - skórki owocowe, wiórki kokosowe, płatki czekolady.
Wigilijne racuchy to deser idealny na każdą wyjątkową okazję. Świetnie pasują z różnymi dodatkami, a w dodatku możesz zaserwować je na dużej paterze, dzięki czemu każdy weźmie dokładnie tyle, ile będzie chciał. Zapach smażonych racuchów roznoszący się po domu z pewnością przywoła świąteczny nastrój, a ich smażenie to dobra okazja, by cieszyć się wspólnym gotowaniem z całą rodziną, szczególnie dziećmi. Sam przepis jest wyjątkowo prosty i szybki - nie zabierze ci wiele czasu podczas świątecznych przygotowań do kolacji wigilijnej. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznej babki drożdżowej.
W przepisie mówi się o użyciu świeżych drożdży, ale z powodzeniem można też użyć drożdży suszonych. Ogólna zasada mówi, że 25 g świeżych drożdży to odpowiednik 7 g suchych, czyli jedno opakowanie. Pamiętaj, że drożdże świeże rozrabia się z cukrem i ciepłym mlekiem, a drożdże instant wsypujesz bezpośrednio do mąki. Upewnij się tylko, że reszta składników jest lekko ciepła, by doszło aktywacji. Najlepiej używać mąki tortowej lub typu 500, które świetnie nadają się do wyrobienia ciasta drożdżowego. Im grubiej mielona mąka, tym ciasto będzie gęstsze i trudniejsze do dalszej obróbki, dlatego w razie potrzeby dolej dodatkowego mleka lub nawet wody. Osoby na diecie wegańskiej, które szukają zamiennika dla tradycyjnego mleka od krowy, mogą użyć mleka sojowego lub owsianego o neutralnym smaku i kremowej konsystencji.
Jeśli ciasto nie rośnie, to najprawdopodobniej drożdże znajdują się w zbyt zimnym lub zbyt ciepłym środowisku. Optymalna temperatura dla nich to około 35-40°C. W zimie często jest za zimno, dlatego możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach. Spróbuj dosypać dodatkową łyżkę cukru, który jest pożywką dla drożdży i może pomóc je aktywować. Jeśli mimo wszystko, masa na racuchy wigilijne nie chce rosnąć, sprawdź, czy użyte drożdże nie są stare - w takim przypadku musisz niestety rozpocząć pracę od nowa z innymi składnikami. Ciasto na racuchy drożdżowe powinno być gęste, ale nie sztywne. Niech swobodnie spada z łyżki, ale nie może się lać jak w przypadku naleśników. Kontroluj konsystencję za pomocą mąki pszennej i mleka. Za każdym razem dobrze wymieszaj całą masę.
Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy lub słonecznikowy, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możesz z powodzeniem użyć też masła klarowanego, które doda całemu dania przyjemnego aromatu, jednak należy bardzo uważać, by nie doszło do przypalenia. Zanim nałożysz pierwsze porcje ciasta, dobrze rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Zbyt niska temperatura sprawi, że racuchy wigilijne staną się tłuste; za wysoka spowoduje, że placki z zewnątrz się spalą, a wewnątrz pozostaną surowe. Dobrym testem jest wrzucenie odrobiny ciasta na patelnię – jeśli zacznie się od razu smażyć i pojawią się delikatne bąbelki, temperatura jest idealna. Smaż racuchy do zezłocenia z obu stron, a następnie odkładaj na papierowe ręczniki. Te wigilijne placki możesz też upiec w piekarniku, by były zdrowsze i mniej kaloryczne! Wystarczy wylać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut. Niestety będą mniej chrupiące, ale znacznie lżejsze.
Racuchy wigilijne tradycyjnie podaje się z cukrem pudrem, ale doskonale smakują również z konfiturą truskawkową, porzeczkową czy malinową. Bardzo dobrze pasują też ze świeżymi owocami, syropem klonowym czy bitą śmietaną. Idealnie wkomponują się w inne potrawy wigilijnego stołu - sałatki świąteczne, ciasta oraz ryby. Placuszki najlepiej podawaj kilka minut po usmażeniu, ale jeśli musisz je przechować, trzymaj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Podgrzewaj je na patelni po dodaniu odrobiny tłuszczu.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6985
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2932
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 805
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 563
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6985
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2932
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 805
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 563
Składniki
W małym garnuszki podgrzej 100 ml mleka. Do miseczki wkrusz drożdże i wymieszaj je z cukrem. Następnie wlej lenie mleko i dodaj 2 łyżki mąki. Całość zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie wlej zaczyn i wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj resztę mleka, wbij jajka i ponownie wymieszaj. Przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Wigilijne racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem i cynamonem.