Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuszki drożdżowe z jabłkami według przepisu babci Krysi. Wychodzą niesamowicie puszyste. Świetnie smakują oprószone cukrem lub polane miodem. Można zaserwować je na słodkie śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, składniki zalej ciepłym mlekiem, wsyp 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiej do miski, wbij jajka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Składniki na racuchy wymieszaj łyżką. Ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Oprósz łyżeczką cynamonu. Owoce dodaj do ciasta na racuchy. Całość wymieszaj.
Racuszki drożdżowe z jabłkami smaż na głębokim, rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z dwóch stron z nadmiaru tłuszczu.
Gotowy deser serwuj udekorowany cukrem pudrem, z dżemem lub miodem.