Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuszki drożdżowe z jabłkami według przepisu babci Krysi. Wychodzą niesamowicie puszyste. Świetnie smakują oprószone cukrem lub polane miodem. Można zaserwować je na słodkie śniadanie, kolację lub podwieczorek.
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14287
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19427
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13120
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1768
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14287
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19427
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13120
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1768
Składniki
Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, składniki zalej ciepłym mlekiem, wsyp 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiej do miski, wbij jajka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Składniki na racuchy wymieszaj łyżką. Ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Oprósz łyżeczką cynamonu. Owoce dodaj do ciasta na racuchy. Całość wymieszaj.
Racuszki drożdżowe z jabłkami smaż na głębokim, rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z dwóch stron z nadmiaru tłuszczu.
Gotowy deser serwuj udekorowany cukrem pudrem, z dżemem lub miodem.