Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuszki drożdżowe z jabłkami według przepisu babci Krysi. Wychodzą niesamowicie puszyste. Świetnie smakują oprószone cukrem lub polane miodem. Można zaserwować je na słodkie śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12184
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12184
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, składniki zalej ciepłym mlekiem, wsyp 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiej do miski, wbij jajka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Składniki na racuchy wymieszaj łyżką. Ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Oprósz łyżeczką cynamonu. Owoce dodaj do ciasta na racuchy. Całość wymieszaj.
Racuszki drożdżowe z jabłkami smaż na głębokim, rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z dwóch stron z nadmiaru tłuszczu.
Gotowy deser serwuj udekorowany cukrem pudrem, z dżemem lub miodem.