Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rodzynkowiec na rumie"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34282
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 95
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34282
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 95
Składniki
Dzień wcześniej rodzynki zalewam rumem. Białka na biszkopt ubijam, dodaję cukier, po żółtku, a na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto piekę ok. 20 min w 180°C. Po ostudzeniu kroję na połowę.
Połowę mleka zagotowuję z cukrem, resztę mieszam z mąką, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem. Dodaję do wrzącego mleka. Ugotowany budyń schładzam. Masło ucieram z budyniem. Na koniec do masy dodaję kawę i alkohol (według uznania).
Czekolady razem z masłem roztapiam w rondelku, dodaję osączone rodzynki i połowę rumu, w którym się moczyły. Lekko studzę. 4Układam ciasto warstwami: biszkopt, marmolada, 2/3 masy budyniowej, biszkopt, 1/3 masy budyniowej, polewa rodzynkowa. Schładzam.
70 min • Porcja ok. 380 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 20 porcji
<strong>Marcin Kwiek z Bieśnika</strong>Źródło: Kobieta i życie