Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Listopad to miesiąc, w którym w moim domu często na stole pojawiają się wszelkiego rodzaju rogaliki. Zapewne jest to związane z tradycją pieczenia rogali z okazji imienin św. Marcina. Jednak przygotowanie rogali marcińskich zajmuje dużo czasu, a do tego nie zawsze mamy gdzie kupić biały mak. Z tego właśnie powodu proponuję Wam dzisiaj drożdżowe rogaliki z białym serem.
Składniki
Mleko podgrzewam i dodaję pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jaja- oddzielam żółtka od białek. Dwa białka ubijam na sztywną pianę, a cztery żółtka ucieram z cukrem i solą. Masło topię i pozostawiam do ostygnięcia.
Mąkę przesiewam do miski. Do przesianej mąki dodaję utarte żółtka, pianę z białek i zaczyn. Łączę ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodaję tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Masa serowa. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do masy dodaję zmielony ser, ubite na sztywną pianę białko, mąkę pszenną i olejek pomarańczowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.
Z wyrośniętego ciasta formuję trójkątne placuszki, na środku których kładę ser. Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 20 -25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. Wystudzone rogaliki lukruję.