Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada ananasowa z delikatną rumową nutą"
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 30
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 116
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 30
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 116
Składniki
ok. 45 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek delikatnie wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 10 minut. Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę. Zdjąć pergamin, a ciasto ze ściereczką ciasno zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
Uwaga! Ściereczkę można posypać cukrem kryształem, dzięki czemu jeszcze ciepła rolada do niej nie przywrze.
Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić w cienkie plasterki. Smażyć je 2-3 minuty na rozgrzanym maśle. Przełożyć na talerz. Marmoladę podgrzać, wymieszać z rumem.
Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 marmolady i ponownie zrolować. Roladę posmarować resztą marmolady i obłożyć plasterkami ananasa. Schłodzić. Przed podaniem udekorować kawałeczkami kandyzowanego ananasa i posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco