Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna lekka i puszysta
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5472
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34530
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2164
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113837
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5472
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34530
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2164
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113837
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao.
Za pomocą szprycy do tortów robimy zebrę z białej masy, a następnie łyżką uzupełniamy ciemną masą wolne miejsca. Tak przygotowany biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ciasto należy robić na jak największej blaszce lub na blaszce z piekarnika. Na upieczone ciasto kładziemy ściereczkę, przekładamy ze ściereczką do góry dnem i przy pomocy wałka zwijamy wzdłuż dłuższej strony. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, ubijamy śmietanę z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę. Rozkładamy równomiernie śmietanę, dodajemy np banana i ponownie zwijamy. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.