Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa to super ciacho do popołudniowej kawki. Ta wypełniona jest masą ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Zastąpiłam popularny mascarpone serkami, licząc na mniejszą kaloryczność... nie wiem czy dobrze myślę :-)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 185 stopni. Ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić. Piec ok. 10 minut. Następnie wyłożyć na czysty ręcznik kuchenny papierem do góry, zdjąć papier i ciasto zwinąć z ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie masy: W kubku lub misce wymieszać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsypać całe opakowanie żelatyny fix i mocno wymieszać trzepaczką lub mikserem, lekko wystudzić. Śmietanę ubić mikserem, dodać porcjami cukier puder, serki i dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę i wymieszać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać dżem i wymieszać. Masę włożyć do lodówki na kilkanaście minut do lekkiego stężenia.
Przygotowanie ciasta: Rozwinąć ciasto, rozsmarować masę serową i ponownie zwinąć. Resztę masy rozsmarować na górze rolady. Całość włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. SMACZNEGO!!!