Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada czekoladowa"
Składniki
10 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 zł
Krok pierwszy
Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z zimną masą czekoladową. Dodaj posiekane orzechy laskowe, wymieszaj.
Krok drugi
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, wsypuj 18 dag cukru. Połowę gęstej masy białkowo-cukrowej przełóż do naczynia z masą czekoladową, ubij. Dodaj resztę białek, wymieszaj.
Krok trzeci
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj gotowe ciasto. Piecz ok. 15 minut. Ciepłe ciasto przykryj ściereczką i razem z nią zwiń w roladę.
Krok czwarty
Kremówkę zagotuj z resztą cukru oraz łyżką kakao. Zdejmij z ognia, wystudź, wstaw na 2 godz. do lodówki, potem ubij na sztywno. Roladę rozwiń, usuń ściereczkę, posmaruj ciasto dżemem.
Krok piąty
Na posmarowanym dżemem cieście rozprowadź ubitą masę śmietanową. Ponownie zwiń ciasto w roladę. Na koniec posyp roladę ciemnym kakao i udekoruj owocami, np. truskawkami.Źródło: Świat kobiety