Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa"
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 104
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 212
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 104
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 212
Składniki
W rondelku powoli zagotuj śmietanę, masło i miód. Wszystko to mieszaj i gotuj, aż się połączą. Odstaw rondelek, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją. Gdy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na noc.
Cukier wsyp do misy, dodaj jajka i ubijaj, aż powstanie biała piana. Dodaj przesianą mąkę z kakao, a na koniec olej.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz w 180°C ok. 10 minut.
Gotowe ciasto zdejmij wraz z papierem z blachy, przykryj ściereczką i poczekaj, aż wystygnie.
Ubij schłodzony krem. Z ostygniętego ciasta zdejmij papier. Posmaruj placek biszkoptowy marmoladą wiśniową i jedną trzecią kremu, a resztę kremu wstaw do lodówki.
Zwiń roladę i wstaw do lodówki. Schłodzoną posmaruj resztą kremu i udekoruj kandyzowanymi wiśniami lub wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania: ok. 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 339 kcal.Źródło: Na żywo