Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
asz ulubiony klasyk w nieco innej odsłonie. Rolada karpatkowa z malinami to fantastyczny deser na każda okazje lub bez, A może zechcecie ja zrobić na Wielkanoc?
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Zrobić ciasto: Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, sol i cukier. Całość zagotować. Kiedy masło się rozpuści a woda zagotuje, pod garnkiem zmniejszyć grzanie i dodać mąkę. Mieszać szybko i energicznie do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gotowe ciasto przelozyc do miski i chwile zamieszać aby troche odparowało. Do ciepłego jeszcze ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.
Na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, wyłożyć ciasto i równo rozsmarować cienką warstwą. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C. przez 25 -30 minut. Upieczone ciasto chwile ostudzić, a następnie przełożyć spodem do gory, ułożyć na cieście czysta ściereczkę i jeszcze cieple, zwinąć wraz ze ściereczką w rulon. Odstawić do kompletnego wystudzenia.
W międzyczasie zrobić krem: Zagotować 400 z 500 ml mleka, a w osobnej miseczce wymieszać jajka, cukry, sol i make ziemniaczana. Dobrze wymieszać i dodać resztę mleka. Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć je z grzania i wlać do niego wymieszane składniki z miski. Pod garnkiem ponownie włączyć grzanie i cały czas mieszając zagotować. Gotowy budyń przykryć z wierzchu folia spożywczą i odstawić do kompletnego wystygnięcia. W misce zmiksować na puszysta masę, miękkie masło i dodać do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Całość dobrze wymieszać do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.
Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć ściereczkę i posmarować spodnią stronę przygotowanym kremem. Na krem można wyłożyć polówki malin. Roladę delikatnie zwinąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego!