Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 177
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 326
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 593
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 177
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 326
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 593
Składniki
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na pianę. Z białek i cukru kryształu ubij sztywną pianę. Potem obie masy lekko połącz i wymieszaj z mąką przesianą wraz z kakao.
Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Po upieczeniu zdejmij ciasto wraz z papierem z gorącej blachy i poczekaj, aż wystygnie. Następnie upieczony placek obróć na czysty pergamin i ostrożnie oderwij papier z jego powierzchni.
Wymieszaj w mleku kawę, proszek budyniowy, cukier i ugotuj gęsty krem. Mieszając, ostudź go. Rozmiksuj budyń, dodaj masło w kawałkach i ubijaj, aż powstanie krem.
Powierzchnię kakaowego ciasta posmaruj kremem i za pomocą pergaminu zwiń w roladę. Włóż ją do lodówki, aby stężała. Posyp kakao i udekoruj herbatnikami.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja ok. 216 kcalŹródło: Na żywo