Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe o tej porze roku jest bardzo popularne. Swoją popularność zawdzięcza pięknemu zielonemu kolorowi, który tak pięknie reprezentuje wiosnę. Dzisiaj przychodzę do Was z następną propozycją z wykorzystaniem tego ciasta a jest to tym razem szpinakowa rolada “leśny mech” z malinami. Ciasto bardzo atrakcyjnie się prezentuje i jest łatwe do zrobienia.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1428
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14943
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 959
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1428
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14943
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 959
Składniki
Szpinak umyć, usunąć z niego twarde łodyżki i zblendować razem z mlekiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć zoltka z cukrem na puszystą masę i dodać do niego ekstrakt waniliowy i olej. Dobrze wymieszać i dodać szpinakową pastę. Całość wymieszać za pomocą miksera. Do wymieszanych składników przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodać ubite wcześniej białka, delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na dużą formę z wyposażenia piekarnika. Formę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C, przez około 13 – 15 minut. Upieczone ciasto zdjąć z formy razem z pergaminem, przykryć drugim kawałkiem pergaminu i odwrócić na drugą stronę. Patrz film. Delikatnie odkleić pergamin, na którym piekło się ciasto, a następnie umieścić go z powrotem na cieście. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wraz z pergaminami w roladę i zawinąć w ściereczkę. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie zrobić sos malinowy: Do garnuszka wsypać mrożone maliny, dodać do nich cukier i zagotować. Kiedy maliny zaczną się rozpadać, a cukier rozpuści, zdjąć z grzania i przetrzeć przez sito. Przecedzony sos ponownie umieścić w garnuszku i dodać do niego mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Całość wymieszać i pogrzać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Przestudzony, ale jeszcze letni sos rozsmarować na wystudzonym i rozwiniętym cieście. Odstawić do stężenia.
Następnie zrobić krem: w misce ubić śmietankę z serkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym, na puszysty krem. Gotowy krem wycisnąć za pomoca rękawa cukierniczego na malinowym sosie. Ciasto następnie delikatnie zwinąć w roladę, zawijając w pergamin. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
Gotową roladę ozdobić według uznania, ja ozdobiłam ją rozetkami z bitej śmietany, malinami, miętą i cukrem pudrem. Smacznego!