Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada makowa z nutą kokosową"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12979
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14277
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5904
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12979
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14277
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5904
Składniki
Ciasto: wiórki podpraż na patelni. Mąkę przesiej z proszkiem, wymieszaj z wiórkami i cukrem. Posiekaj z jajkiem, żółtkiem, masłem i śmietaną. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, schładzaj przez 30 minut.
Masa: 2 łyżki masła rozpuść i wymieszaj z wiórkami. Orzechy posiekaj. Masę makową delikatnie podgrzej na reszcie masła i połącz z resztą składników. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozsmaruj na nim masę i ostrożnie zwiń w roladę. Włóż do keksówki wyłożonej pergaminem, tak by brzeg ciasta był pod spodem. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Udekoruj lukrem z cukru pudru i wrzątku, posyp bakaliami.Źródło: Naj