Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto marchewkowe w nowej odsłonie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta rolada na pewno tez Wam posmakuje. Łatwa do zrobienia. Pyszna do kawy i na każda okazje. Polecam!
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 30
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 39
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2740
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 30
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 39
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2740
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Składniki
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zrobić ciasto: do dużej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubić mikserem, na puszystą masę, dodając powoli cukier. Do ubitych jajek dodać olej, cynamon, pastę waniliową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać rózgą lub łyżką. Na koniec do ciasta dodać startą marchewkę i ponownie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Tak zrobione ciasto wylać równomiernie na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Moja o wymiarach 30 cm x 31 cm.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 170 st C, przez około 15 – 20 minut. W moim piekarniku ciasto piekło się 12 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i jeszcze ciepłe zwinąć delikatnie w rulon, następnie ciasto rozwinąć i odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie zrobić krem: Wszystkie składniki na krem ubić mikserem na puszystą masę. Kiedy ciasto ostygnie, oderwać papier, ciasto ułożyć z powrotem na formie i posmarować je równomiernie kremem na całej powierzchni. Mala porcje kremu można zachować do ozdobienia rolady z wierzchu. Następnie zwinąć ciasto w roladę. Patrz film. Gotową roladę ozdobić kremem i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!