Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada śmietankowo-ananasowa"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4683
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4683
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy 100 g cukru i cukier waniliowy, wlewamy 4 łyżki wody i ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Pieczemy w 180oC ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy, przekładamy na ściereczkę i zwijamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Ananasy osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Śmietanę ubijamy.
Do sera dodajemy kwaśną śmietanę, sok i skórkę z limonki, 100 g cukru, cukier waniliowy, miksujemy. Stopniowo łączymy z bitą śmietaną i żelatyną, aż powstanie puszysty krem.
Biszkopt rozwijamy, wykładamy 2/3 masy serowej i ananasy, zwijamy. Całość smarujemy pozostałym kremem i posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia