Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada śmietankowo-ananasowa"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Składniki
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy 100 g cukru i cukier waniliowy, wlewamy 4 łyżki wody i ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Pieczemy w 180oC ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy, przekładamy na ściereczkę i zwijamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Ananasy osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Śmietanę ubijamy.
Do sera dodajemy kwaśną śmietanę, sok i skórkę z limonki, 100 g cukru, cukier waniliowy, miksujemy. Stopniowo łączymy z bitą śmietaną i żelatyną, aż powstanie puszysty krem.
Biszkopt rozwijamy, wykładamy 2/3 masy serowej i ananasy, zwijamy. Całość smarujemy pozostałym kremem i posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia