Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada śmietanowa to sposób na piękne i efektowne ciasto. Pysznie smakuje i pięknie wygląda na stole. Nikt jej się nie oprze. Jest prosta do zrobienia i składa się z niewielu składników.
Blacha z piecyka, łyżki, 2 duże miski, 2 małe miski, mikser, łyżeczka, papier do pieczenia, szklanka
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10751
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3425
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2446
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10751
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3425
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2446
Składniki
Najpierw rozpuszczamy jedną galaretkę w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka dodajemy cukier i ubijamy do gęstej masy. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze kilka minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciepłe ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy do wystudzenia.
Rozpuszczamy drugą galaretkę w pół szklance gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy ostudzona galaretkę. Rozwijamy ciasto smarujemy masą, (można zostawić 3 łyżki do dekoracji,) w środku układamy kawałki zastygniętej galaretki. Zawijamy roladę. Smarujemy masą i dekorujemy.