Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada śmietanowa to sposób na piękne i efektowne ciasto. Pysznie smakuje i pięknie wygląda na stole. Nikt jej się nie oprze. Jest prosta do zrobienia i składa się z niewielu składników.
Blacha z piecyka, łyżki, 2 duże miski, 2 małe miski, mikser, łyżeczka, papier do pieczenia, szklanka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5262
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5262
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Najpierw rozpuszczamy jedną galaretkę w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka dodajemy cukier i ubijamy do gęstej masy. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze kilka minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciepłe ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy do wystudzenia.
Rozpuszczamy drugą galaretkę w pół szklance gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy ostudzona galaretkę. Rozwijamy ciasto smarujemy masą, (można zostawić 3 łyżki do dekoracji,) w środku układamy kawałki zastygniętej galaretki. Zawijamy roladę. Smarujemy masą i dekorujemy.