Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudnie wygląda, cudnie smakuje :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12832
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5733
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7238
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12832
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5733
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7238
Składniki
CIASTO: 6 żółtek utrzeć z 6 łyżkami cukru i 4 łyżkami wrzątku. Dodać pianę ubitą z 6 białek. Następnie dodać 5 łyżek mąki i kakao (zamiast kakao można do ciasta dodać zmielone orzechy). Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem o wymiarach 30x40 cm. Piec 12 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto przestudzić i jeszcze ciepłe zwinąć w roladę w wilgotną ścierkę. Ciasto nie powinno się połamać i później będzie łatwiej zawinąć je razem z kremem.
KREM: Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, skropić łyżką rumu. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym (dodać śmietan-fix, wtedy krem jest trwalszy). Następnie dodać serek mascarpone i sok z cytryny i delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Na koniec wrzucić brzoskwinie.
Gotowy krem rozsmarować na cieście. Ostrożnie zwinąć i udekorować bitą śmietaną i orzechami lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!