Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudnie wygląda, cudnie smakuje :)
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2445
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1714
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5419
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2445
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1714
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5419
Składniki
CIASTO: 6 żółtek utrzeć z 6 łyżkami cukru i 4 łyżkami wrzątku. Dodać pianę ubitą z 6 białek. Następnie dodać 5 łyżek mąki i kakao (zamiast kakao można do ciasta dodać zmielone orzechy). Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem o wymiarach 30x40 cm. Piec 12 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto przestudzić i jeszcze ciepłe zwinąć w roladę w wilgotną ścierkę. Ciasto nie powinno się połamać i później będzie łatwiej zawinąć je razem z kremem.
KREM: Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, skropić łyżką rumu. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym (dodać śmietan-fix, wtedy krem jest trwalszy). Następnie dodać serek mascarpone i sok z cytryny i delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Na koniec wrzucić brzoskwinie.
Gotowy krem rozsmarować na cieście. Ostrożnie zwinąć i udekorować bitą śmietaną i orzechami lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!