Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z kremem malinowym"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14081
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 58
Szybka i smaczna
Odsłon: 14081
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 58
Składniki
Jajka rozbij, oddzieli żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, połową cukru oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem. Zwiń ciasto razem ze ściereczką. Wystudź.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Maliny rozmroź, ok. 15 dag owoców pokrój w kostkę, a resztę zmiksuj na gładko i przetrzyj przez gęste sitko. Połowę śmietany ubij na sztywno. Wymieszaj z twarogiem oraz musem malinowym. Dodaj resztę cukru, sok cytrynowy i mleko kokosowe.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z kremem. Kiedy masa zacznie tężeć, dołóż do niej pokrojone maliny oraz wiórki białej czekolady.
Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj kremem i ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na godzinę. Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym. Posmaruj nią roladę. Ciasto posyp gorzką czekoladą.Źródło: Tina