Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2007
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5389
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2007
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5389
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Składniki
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika. KREM: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasta dobrze schłodzić, żeby się lepiej kroiło.