Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z orzechami i migdałami"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 37
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 23
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 37
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 23
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,40 zł
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy na przemian: żółtka, proszek do pieczenia, po łyżce mąki i kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Ciepły biszkopt wykładamy na lekko wilgotną ściereczkę, papier usuwamy, ciasto delikatnie rolujemy.
Masa: Mąkę krupczatkę rozprowadzamy 1/3 szklanki zimnego mleka. 2/3 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, wlewamy mleko z krupczatką i, mieszając, gotujemy budyń. Przykrywamy folią i studzimy.
Orzechy i migdały zaparzamy 10 łyżkami wrzącego mleka. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec mieszamy z chłodnymi orzechami i migdałami.
Ciasto rozwijamy i smarujemy 2/3 masy. Na dłuższym brzegu ciasta układamy obrane banany. Biszkopt zwijamy w roladę. Wierzch smarujemy pozostałą masą, dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, orzechami i migdałami.
Wartość odżywcza jednej porcji 339 kcal. Białko 9 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 44 g.Źródło: Rewia