Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do mojej rolady użyłem mrożonych śliwek, ale świeże są jeszcze lepsze. Krem należy rozsmarować na cieście przed śliwkami, sprawdziłem tak jest dużo łatwiej!
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 510
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 126
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 510
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 126
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka. Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Śliwki, wrzuciłem do rondelka i podgrzewałem aż zaczęły się rozpadać, wtedy dodałem cukier i podgrzewałem mieszając do rozpuszczenia cukru. Śliwkom pozwoliłem ostygnąć do temperatury pokojowej, następnie dodałem do nich żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Całość wymieszałem i odstawiłem.
Krem: Masło z cukrem ucierałem do białości. Następnie dodawałem do masy mascarpone w kilku partiach i ucierałem (masło i mascarpone muszą być w temp. pokojowej). Kremem posmarowałem ciasto, część zostawiłem do udekorowania z wierzchu.
Na krem wyłożyłem tężejące śliwki. Masę śliwkową trzeba kontrolować aby za mocno nie stężała. Do posmarowania ciasta nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.
Następnie roladę zwinąłem w rulon i wstawiłem do lodówki. Gdy masa śliwkowa całkowicie stężała, roladę posmarowałem kremem, delikatnie posypałem cynamonem i tartą czekoladą.