Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Różana tarta"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka oraz pokrojony w małe kawałki zimny tłuszcz, szybko zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temp. 190°C. Usuń fasolę.
Umyte jabłka obierz obieraczką do warzyw lub ostrym nożem tak, aby otrzymać długie i niezbyt grube paski. Do rondelka wlej 1 szklankę wody oraz sok z cytryny. Włóż plasterki jabłek, gotuj na małym ogniu aż nieco zmiękną (dzięki temu będzie łatwiej je uformować w różyczki).
200 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe wlej do rondelka, dodaj oba cukry oraz masło, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Budyń wylej na podpieczony spód. Z plasterków jabłek uformuj różyczki i rozłóż na masie budyniowej. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, włóż do lodówki na ok. 2 godz.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie