Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres karnawału kojarzy nam się z zabawą, tańcem i słodkościami pieczonymi w tym okresie, zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków: chrustu, pączków i róż karnawałowych.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 113
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 113
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 162
Składniki
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Wszystko razem zarobić tak jak ciasto kruche, podzielić na części. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować, na dość cienkie placki. Z ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. Powykrawane krążki ponacinać (4- 6 nacięć). Teraz formujemy różyczki: Nakładamy na siebie 3 krążki, od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia krążków wychodziły naprzemiennie. Małym palcem dociskamy środek, aby skleić krążki. Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej nakładamy odrobinę dżemu (do dekoracji użyłam szprycy cukierniczej). Więcej zdjęć na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/roze-karnawaowe.html
Smacznego.