Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ruchanki kociewskie
  • Ciasta
  • Przepis na

Ruchanki kociewskie

19.04.2023 Odsłon: 3771
5.0 (18 oceny)

Przepis dnia: 25-04-2023

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Zawsze podobała mi się nazwa „ruchanki kociewskie” i od dawna chciałam je usmażyć, ale jakoś się nie składało. Nazwa może się niektórym wydawać szokująca lub bulwersująca, ale są to po prostu drożdżowe racuszki, a więc nic zdrożnego. Nazwa placuszków pochodzi od kaszubskiego słowa “wyruchan”, czyli wyrośnięte, wyrobione, ruszone, bo takie właśnie musiało być ciasto drożdżowe, aby dobrze się udały. Ruchanki są delikatnie słodkie, chrupiące po brzegach, ale porowate, lekkie i puszyste w środku. Idealne nie tylko na karnawał, bardzo lubią je dzieci, są bardzo, bardzo smaczne! Podane proporcje pozwalają przygotować wielką porcję racuszków, widoczną na zdjęciu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (9)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Wędliny Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek

Odsłon: 33508

> 60 min >60 min
31
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta z kiełbasy i jajek

Śniadania Pasta z kiełbasy i jajek

Jeśli znudziły się komuś kanapki z plasterkami kiełbasy, to może zrobić kanap...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka

Odsłon: 12590

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Leczo z kurkami

Dania główne Leczo z kurkami

Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...

  • Włoska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony

Odsłon: 601

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przetwory Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...

Odsłon: 4350

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Papryka w łagodnej marynacie

Przetwory Papryka w łagodnej marynacie

Taka papryka jest bardzo smaczna, delikatna, łagodna. Jest doskonałym dodatki...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Warzywne

Odsłon: 544

> 60 min >60 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

cukinia faszerowana mięsem

Dania główne cukinia faszerowana mięsem

Przepis na smakowity, letni obiad.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 212

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Wędliny Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek

Odsłon: 33508

> 60 min >60 min
31
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta z kiełbasy i jajek

Śniadania Pasta z kiełbasy i jajek

Jeśli znudziły się komuś kanapki z plasterkami kiełbasy, to może zrobić kanap...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka

Odsłon: 12590

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Leczo z kurkami

Dania główne Leczo z kurkami

Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...

  • Włoska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony

Odsłon: 601

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przetwory Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...

Odsłon: 4350

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Papryka w łagodnej marynacie

Przetwory Papryka w łagodnej marynacie

Taka papryka jest bardzo smaczna, delikatna, łagodna. Jest doskonałym dodatki...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Warzywne

Odsłon: 544

> 60 min >60 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

cukinia faszerowana mięsem

Dania główne cukinia faszerowana mięsem

Przepis na smakowity, letni obiad.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 212

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ruchanki kociewskie
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 500 g mąki (ja użyłam mąki z samopszy typ 550, ale można użyć zwykłej pszennej mąki)
  • 2,5 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży (czyli pół standardowej kostki)
  • 100 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 2 spore jabłka (użyłam odmiany Boskoop)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i połową szklanki letniego mleka, a następnie odstaw na bok do wyrośnięcia.

2

Do dużej miski wlej resztę lekko ciepłego mleka, dodaj drugą łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, wymieszaj. Do miski z mlekiem przesiej mąkę.

3

Wymieszaj drewnianą łyżką.

4

W osobnej miseczce roztrzep jajka widelcem.

5

Wlej jaja do miski z ciastem i wyrabiaj przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie dodaj stopione masło i ponownie wyrabiaj przez chwilę.

6

Jabłka umyj, obierz ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w centymetrową kostkę.

7

Dodaj do ciasta i wymieszaj.

8

Na koniec do miski z ciastem dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrastanie ciasta może zająć 30-60 minut, w zależności od panującej temperatury i żywotności drożdży.

9

Na dużej patelni rozgrzej olej lub inny wybrany tłuszcz do smażenia (masło klarowane, smalec).

10

Dużą łyżką wykładaj porcje ciasta drożdżowego z jabłkami na gorący tłuszcz i smaż ruchanki z obu stron na lekko rumiany kolor.

11

Po zdjęciu z patelni dobrze jest odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego.

12

Usmażone ruchanki układaj na dużym talerzu, posypując kolejne partie cukrem pudrem.

13

Gotowe ruchanki kociewskie nie są bardzo słodkie, dlatego na talerzach możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.

14

Tak podane wyglądają bardzo ładnie i świetnie smakują.

15

Mają chrupiące brzegi i porowate, mięciutkie wnętrze, dodatkowo urozmaicone kwaskowatymi jabłkami.

16

Z czystym sumieniem mogę polecić usmażenie przepysznych drożdżowych racuszków. A do ich przygotowania można użyć nie tylko zwyczajnej mąki pszennej, choć z nią też będą smaczne. Przy starych, bardzo tradycyjnych przepisach szczególnie warto przetestować mąki ze starych odmian zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Bo nowoczesna pszenica jest zbożem tak dalece zmodyfikowanym i odległym od pierwowzoru, że powoduje rozmaite alergie i nietolerancje.

17

Stare odmiany pszenicy sprawiają o wiele mniej kłopotu współczesnym brzuszkom, więc może to nie glutenu musi unikać wielu z nas, lecz nowoczesnej pszenicy, dodatkowo potraktowanej glifosatem? Ponoć gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość stosowania jej w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu (ale nie na celiakię). Nie odważę się udzielić odpowiedzi na te pytania, bo ich nie znam, ale zostawiam Ci to pod rozwagę.

18

A jeśli chodzi o kociewskie ruchanki, to bardzo polecam ich spróbować, bo naprawdę warto. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki