Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe o smakach jesieni. Dynia i jabłka to moje ulubione dary jesieni, bardzo lubię o tej porze roku używać ich w mojej kuchni. W tym przepisie do ciasta drożdżowego użyłam puree z dyni, które nadało mu pięknego słonecznego koloru oraz karmelizowanych jabłek. Oba te składniki sprawiają, ze drożdżówka jest niezwykle aromatyczna, efektowna a samo ciasto mięciutkie.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1924
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1924
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać jabłka i przyprawę dyniową. Smażyć do momentu aż jabłka zmiękną i sok odparuje. Usmażone jabłka zdjąć z grzania i odstawić do przestygnięcia.
Następnie zrobić ciasto. Do miski miksera dodać wszystkie składniki oprócz masła i zacząć wyrabianie do momentu aż wszystkie składniki zaczną się ze sobą łączyć. Do połączonych składników dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać na gładkie ciasto około 10 minut. *ciasto można wyrabiać ręcznie *jeśli używasz świeżych drożdży będziesz musiał/a zrobić rozczyn. *jeśli ciasto wyjdzie zbyt luźne można podsypać je łyżką mąki. Wyrobione ciasto zostawić w misce, posypać z wierzchu odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i lekko wyrobić. Rozwałkować na cienki prostokąt o grubości około 0.5 cm Włożyć jabłka i równomiernie je rozprowadzić na powierzchni ciasta. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 4 cm, każdy pasek zwinąć w harmonijkę i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o średnicy 22 cm. Ciasto przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, posmarować je z wierzchu mlekiem i ewentualnie posypać brązowym cukrem. Chlebek piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C przez 40 – 50 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce. Smacznego!