Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryba w sosie z piernikiem"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4318
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4318
Składniki
Filety z ryby opłucz, osusz, starannie natrzyj solą, a następnie włóż je przykryte na 2 godz. do lodówki. Włoszczyznę oraz cebulę oczyść, zalej 3 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar odcedź.
Filety ryby włóż następnie do dużego, płaskiego garnka, zalej przecedzonym wywarem warzywnym, po czym gotuj je przez około 10 minut na bardzo małym ogniu.
Po tym czasie filety ostrożnie wyjmij, pokrój je na porcje, przełóż na papier do pieczenia, po czym połóż na blasze w rozgrzanym piekarniku. Podpiecz w taki sposób przez parę minut (ryba stanie się lekko chrupiąca).
Zrób sos: piernik zetrzyj lub pokrusz, namocz w piwie. Wywar odparuj i przestudź. Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź chłodnym wywarem. Dodaj pokrojone śliwki.
Wymieszaj z piernikiem w piwie. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodaj 2 łyżki miodu, sok, skórkę z cytryny, dopraw solą. Przed podaniem sos podgrzej. Polej opieczoną rybę. Posyp płatkami migdałowymi.
Rada: Do sosu piernikowego możesz użyć też zwykłych pierniczków, np. Katarzynek (bez lukru). Powinny być czerstwe. W kuchni staropolskiej do karpia bardzo często podawano też sos szary. Dodawano do niego kilka kropel krwi karpia.Źródło: Świat kobiety