Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sękacz nazywany jest królem wszystkich ciast. Pochodzi z pogranicza polsko-litewskiego. Przygotowanie samego ciasta nie jest trudne, jednak jego upieczenie wymaga już specjalistycznego sprzętu. Sękacza można jednak przygotować także w domowym piekarniku, choć wymaga to nieco cierpliwości. Z pewnością jednak warto!
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 64
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 64
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Biała ubij z solą na sztywną pianę. Marcepan i likier przełóż do małego garnuszka i rozpuść całość na małym ogniu. Masło utrzyj z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj żółtka i mieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj przestudzony lekko, rozpuszczony marcepan. Wymieszaj. Następnie dodawaj naprzemiennie, partiami mąkę i ubite białka. Po każdym dodaniu mieszaj delikatnie szpatułką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i dodatkowo delikatnie natłuść brzegi.
Na spód wyłóż po ok. 3 łyżki masy – tylko tyle, by przykryła ona papier. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza, z opcją grania góra-dół. Piecz warstwę przez kilka minut, do zezłocenia.
Wyjmij tortownicę z piekarnika i za pomocą pędzla silikonowego rozprowadź bardzo cienką warstwę dżemu. Przykryj go kolejnymi trzema łyżkami ciasta. Ponownie wstaw tortownicę do piekarnika na kilka minut. Powtarzaj czynność do momentu wykończenia masy. Z podanych składników powinno powstać ok. 14 warstw sękacza. Po upieczeniu pozwól ciastu dobrze ostygnąć.
Warto wiedzieć: Klasyczny sękacz jest przygotowywany nad otwartym ogniem, na rożnie. Taki sprzęt nie jest jednak często spotykany w domu. Pieczenie na rożnie polega na polewaniu rożna ciastem co ok. 30-60 sekund i odczekiwaniu aż warstwa się upiecze. Zastygające fragmenty kapiącego ciasta tworzą charakterystyczne „góry” sękacza.