Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na wykorzystanie dużej ilości śmietany - kruche z jeżynami i masą śmietanowo - budyniową!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10706
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13058
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4808
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10706
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13058
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4808
Składniki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, na koniec formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika. Większą odkładamy do lodówki na ok 30minut. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budynie - miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce śmietany, mieszając delikatnie łyżką. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wałkujemy, i wykładamy dno blachy. Nakładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Następnie układamy jeżyny. Na koniec mniejszą część ciasta ścieramy na tarce - grube oka. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180stopni. Studzimy w piekarniku. Przed podaniem posypujemy pudrem.