Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik budyniowy z jabłkami i migdałami"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 225
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 290
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 101
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2172
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 225
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 290
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 101
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2172
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł
Do mąki dodajemy 75 g cukru, jajko i 125 g masła pokrojonego na małe kawałki. Krótko zagniatamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, 50 g cukru, zalewamy wodą i gotujemy 6–8 minut. Jabłka odcedzamy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Studzimy.
Przygotowujemy budyń z 250 ml mleka, według instrukcji na opakowaniu. Do ostudzonego dodajemy serek mascarpone, jogurt, 3 jajka, 150 g cukru, mąkę kukurydzianą. Miksujemy na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Na spód układamy jabłka, zalewamy masą serową i pieczemy 50–60 minut w 200oC. Pod koniec pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi.Źródło: Rewia