Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik budyniowy z jabłkami i migdałami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł
Do mąki dodajemy 75 g cukru, jajko i 125 g masła pokrojonego na małe kawałki. Krótko zagniatamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, 50 g cukru, zalewamy wodą i gotujemy 6–8 minut. Jabłka odcedzamy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Studzimy.
Przygotowujemy budyń z 250 ml mleka, według instrukcji na opakowaniu. Do ostudzonego dodajemy serek mascarpone, jogurt, 3 jajka, 150 g cukru, mąkę kukurydzianą. Miksujemy na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Na spód układamy jabłka, zalewamy masą serową i pieczemy 50–60 minut w 200oC. Pod koniec pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi.Źródło: Rewia