Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest na spodzie ciasteczkowym, z masą mascarpone, nasionkami chia, udekorowany truskawkami i galaretką cytrynową. Lekkość i delikatność sernika zaskoczy niejednego łasucha.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania efektu mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do lodówki.
Mleczko kokosowe przelewamy do miseczki, wsypujemy do niego nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na masie serowej lekko je dociskając i wstawiamy z powrotem do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody i wlewamy 250 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę przelewamy na truskawki. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h.