Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik coca cola, to biszkoptowe ciasto z masą serowo jogurtową, przełożoną galaretką rubinową o smaku coca coli.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 133
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 987
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 133
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 987
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Składniki
Białka oddzielamy o żółtek i zaczynamy ubijać ze szczyptą soli. Gdy białka zaczną wytwarzać pianę wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno (proces ubijania białek powinien trwać 12 - 15 min.) Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy mąką, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. (składniki sypkie powinny być przesiane przez sito). Na koniec wlewamy olej, coca colę, mieszamy i przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 24 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy a drugi kruszymy w dużej misie.
Coca colę podgrzewamy (nie gotujemy), rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jogurt oraz wystudzoną coca colę z żelatyną. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników.
Poncz: sok z cytryny mieszamy z coca colą. Blat biszkoptu układamy w tortownicy. Ponczem nasączamy biszkopt, kładziemy cienką warstwę dżemu, 1/3 masy serowej, ostudzoną i tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki żeby galaretka dobrze stężała. Następnie wyciągamy ciasto z tortownicy, na górę wykładamy pare łyżek masy serowej. Resztą masy smarujemy boki ciasta. Wyrównujemy. Drugi pokruszony blat biszkoptu przyklejamy do masy serowej boków ciasta.
Ciasto z góry dekorujemy żelkami i wstawiamy do lodówki na 4 - 24 h. Sernik najlepiej zostawić na noc w lodówce.