Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam sernik cytrynowy , podałam go w towarzystwie kremu lemon curd. Sernik wyszedł bardzo smaczny chociaż nie za wysoki, a dodatek kremu o lekko kwaskowym smaku wzbogacił smak sernika. Polecam.;)
tortownica, mikser, tarka, miska, garnek,
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Twaróg wyłożyć do miski dodać kilka kropli olejku cytrynowego, mąkę ziemniaczaną, cukier, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Miksując na niskich obrotach dodawać jajka oraz śmietanę. Po połączeniu składników masę serową wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 170 stopniach, a następnie około 60 - 70 minut w temperaturze 130 stopni. Tortownica o średnicy 24 cm. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a następnie przy uchylonych. Posypać startą skórką z cytryny , pamiętajmy o tym że skórkę z cytryny należy wcześniej sparzyć Krem lemon curd: Z cytryn (uprzednio sparzonych) do metalowej miski zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z jajkami i cukrem. Miskę ułożyć na garnku z gorącą wodą i mieszać łyżką aż masa będzie ciepła. Do ciepłej masy dodawać po łyżce zimnego masła. Po całkowitym rozpuszczeniu się masła dalej podgrzewać i mieszać, aż krem będzie gęstnieć. Krem wystudzić przełożyć do miseczek - kokilek.
Sernik gotowy do spożycia.
Sernik po upieczeniu.