Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto w sam raz do popołudniowej kawki, wypitej na balkonie w słoneczny dzień. (przepis na małą blaszkę)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5311
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 863
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11741
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5311
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 863
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11741
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać.
2. Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.
KREM CYTRYNOWY Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania wlać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.
MASA SEROWA 1. Galaretkę rozpuścić w 100-120 ml wody, zostawić do wystygnięcia. 2. Ser rozdusić widelcem.
3. Cukier utrzeć z masłem, dodając pojedynczo żółtka i trochę sera. Pod koniec ucierania wlać ostudzoną galaretkę.
4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, dodać również sok z cytryny i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE PLACKA 1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół ( można nasączyć wodą z alkoholem), przełożyć kremem cytrynowym. 2. Na biszkopt wylać masę serową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. 3. Na stężoną masę rozłożyć wiśnie i zalać je zieloną galaretką (najlepiej przygotować ją wcześniej i wlewać już prawie tężejącą).
Smacznego !!!