Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto w sam raz do popołudniowej kawki, wypitej na balkonie w słoneczny dzień. (przepis na małą blaszkę)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać.
2. Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.
KREM CYTRYNOWY Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania wlać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.
MASA SEROWA 1. Galaretkę rozpuścić w 100-120 ml wody, zostawić do wystygnięcia. 2. Ser rozdusić widelcem.
3. Cukier utrzeć z masłem, dodając pojedynczo żółtka i trochę sera. Pod koniec ucierania wlać ostudzoną galaretkę.
4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, dodać również sok z cytryny i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE PLACKA 1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół ( można nasączyć wodą z alkoholem), przełożyć kremem cytrynowym. 2. Na biszkopt wylać masę serową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. 3. Na stężoną masę rozłożyć wiśnie i zalać je zieloną galaretką (najlepiej przygotować ją wcześniej i wlewać już prawie tężejącą).
Smacznego !!!