Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przymiarka do świątecznego sernika. Pyszny, delikatny i puszysty, po prostu rozpływa się w ustach. Może się skusicie i też taki upieczecie do niedzielnej kawki, będzie idealny.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3768
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 190
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1352
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3768
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 190
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1352
Składniki
Uwaga !!! Jeśli będziecie mieli problem z odmierzeniem 2/3 cukru do białek z 2/3 szk cukru ogólnego zostawcie po prostu 3 łyżki do białek a reszta do żółtek. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać żółtka i 2/3 części cukru, utrzeć aż cukier się rozpuści. Wsypać budyń i wlać sok z cytryny, wymieszać. Dodać twaróg i mascarpone, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać część do masy serowej, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany, wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty i wyłożyć masę sernikową. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik. Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.