Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W oryginale nosił nazwę Sernik diabelski. Moja koleżanka stwierdziła, że raczej anielski... Trochę zmodyfikowałam przepis i od teraz jest po prostu czekoladowy, słodki, ale bez przesady. :)
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 471
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2358
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 822
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 471
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2358
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 822
Składniki
Herbatniki pokruszyć na pył. Masło rozpuścić. Jeszcze ciepłe masło wymieszać z herbatnikami. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki.
100g czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka, cukier, mąkę i śmietanę. Dobrze wymieszać.
Piekarnik podgrzać do 160 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników i wygładzić powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Pozostałe 100g czekolady rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Sernik posmarować polewą i ozdobić wg uznania.