Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W oryginale nosił nazwę Sernik diabelski. Moja koleżanka stwierdziła, że raczej anielski... Trochę zmodyfikowałam przepis i od teraz jest po prostu czekoladowy, słodki, ale bez przesady. :)
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 162982
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 254
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 59
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 162982
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 254
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 59
Składniki
Herbatniki pokruszyć na pył. Masło rozpuścić. Jeszcze ciepłe masło wymieszać z herbatnikami. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki.
100g czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka, cukier, mąkę i śmietanę. Dobrze wymieszać.
Piekarnik podgrzać do 160 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników i wygładzić powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Pozostałe 100g czekolady rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Sernik posmarować polewą i ozdobić wg uznania.