Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W oryginale nosił nazwę Sernik diabelski. Moja koleżanka stwierdziła, że raczej anielski... Trochę zmodyfikowałam przepis i od teraz jest po prostu czekoladowy, słodki, ale bez przesady. :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94181
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5692
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94181
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5692
Składniki
Herbatniki pokruszyć na pył. Masło rozpuścić. Jeszcze ciepłe masło wymieszać z herbatnikami. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki.
100g czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka, cukier, mąkę i śmietanę. Dobrze wymieszać.
Piekarnik podgrzać do 160 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników i wygładzić powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Pozostałe 100g czekolady rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Sernik posmarować polewą i ozdobić wg uznania.