Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków. Nie ma na co czekać - wypróbuj kremowy i puszysty sernik dyniowy z polewą karmelową, który po prostu rozpływa się w ustach. To nie tylko dobry deser na Halloween, ale nawet lepszy zwyczajnie, do popołudniowej kawy. Dla miłośników puszystych serników i aromatycznej dyni to prawdziwy rarytas.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1780
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 401
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1780
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 401
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21894
Składniki
Na dwa dni przed przyrządzaniem sernika, przygotuj purée z dyni, które będzie ci potrzebne do masy serowo-dyniowej. Umyj dynię i oczyść skórę z ewentualnych zanieczyszczeń. Potnij na ćwiartki, zostaw skórę, ale oczyść miąższ z włókien oraz nasion. Pokrój na jednakowej grubości paski. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej kawałki dyni. Piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Sprawdź, czy dynia jest miękka, dotykając ją nożem lub widelcem. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, oddziel miąższ od skóry. Zblenduj na gładkie purée. Jeśli pozostaną grudki, przetrzyj dodatkowo przez sitko. Purée przełóż jeszcze na gazę lub ścierkę kuchenną i odciśnij cały nagromadzony sok. Przechowuj w lodówce.
Na dzień przed zaserwowaniem sernika dyniowego, przygotuj spód. Zblenduj ciasteczka na drobny piasek i przesyp do miski. Roztop masło i jeszcze gorące wlej do miski z ciastkami. Wsyp przyprawy i szybko przemieszaj do połączenia składników. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm - wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę wyłóż do tortownicy i dobrze (oraz równo) ugnieć na dnie formy. Wstaw do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Teraz zabierz się za masę serowo-dyniową. Twaróg zmiksuj z przyrządzonym wcześniej purée z dyni. Powinna powstać jednolita i aksamitna masa. Dodaj jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksuj, ale szybko - tylko do połączenia składników. Wyjmij tortownicę ze spodem z lodówki i przelej masę serowo-dyniową na spód z ciasteczek. Włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 50-60 minut. Jeśli wierzch szybko się rumieni, zakryj sernik dyniowy folią aluminiową. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
Na końcu przygotuj jeszcze polewę karmelową. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj, aż całkowicie się nie rozpuści (nie mieszaj). Dodaj masło, a gdy to się rozpuści, wlej śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu i mieszaj, aż polewa stanie się gęsta. Ostudź.
Chłodniejszą masę przelej na wystudzone ciasto. Odstaw na chwilę, a potem przełóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną.