Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki kocham niemal pod każdą postacią Dziś mam dla Was przepis ekspresowy i baaardzo prosty, a efekt jest na prawdę zadowalający! Ten przepis to baza, którą możecie dowolnie modyfikować dodając np. startą lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki, suszoną żurawinę czy dowolny aromat. Korzystajcie, eksperymentujcie, bawcie się dobrze!
mikser, miska, tortownica 24 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 421
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21912
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 421
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21912
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Jajka w całości ubijamy mikserem dodając partiami cukier, aż cały cukier się rozetrze, a jajka będą ubite na bardzo puszystą masę. Do jajek dodajemy esencję waniliową lub cukier waniliowy oraz masło. Ubijamy na niskich obrotach. Budyń przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, miksujemy.
Dodajemy partiami twaróg i miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przelewamy całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze na 15-20 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą, polewą kakaową, dowolną frużeliną lub podać bez dodatków.
Dodatkowe informacje: Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia w całości - najpierw spód, a następnie boki formy tak, aby papier wystawał ponad wysokość formy. Sernik będzie miał się po czym wspinać. Mój sernik nie opadł, a to głównie dzięki temu, że podczas pieczenia nie otwierałam drzwiczek piekarnika oraz pilnowałam, aby jajka były ubite na naprawdę puszystą masę - tu używałam miksera na najwyższych obrotach, a przy kolejnych krokach miksowałam jedynie na niskich obrotach, aby nie stracić tej puszystości.