Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto dowód na to, że smaczny sernik można zrobić w zdrowej wersji bez cukru i bez pieczenia. Przepis pochodzi z 404. odcinka programu "Ewa Gotuje".
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 55
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 34
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 55
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 34
Składniki
Masło roztopić w garnku. Wsypać drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksować. Dodać do masła z orzechami. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Ubić i wstawić do lodówki.
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą – na sicie. Przełożyć do garnka. Zalać 3 szklankami mleka. Posłodzić ksylitolem. Dodać miąższ z laski wanilii. Ugotować.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością wrzątku (wystarczy 80 ml). Odstawić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.
Do kaszy dolać resztę mleka oraz żelatynę. Przełożyć do robota i zmiksować. Dodać twaróg i jeszcze raz zmiksować.
Masę serową przełożyć na schłodzony spód. Wyrównać. Odstawić do wystudzenia. Wiśnie rozmrozić i odcedzić na sicie. Rozłożyć na serniku. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce.